
 

 
 

 
  

  
 

 

 
 

  

 
 

 
 

 

 

SH 249 Extension 
RFQ Q&A Matrix No. 3 

July 8, 2015 
No. Document Section and 

Reference 
Question/Comment Response 

1 RFQ Part A, Section 
5 Section 5.1, 
Responsiveness 

As per Section 5.1, if an entity uses a parent company 
guarantor, key personnel may be directly employed by that 
parent company guarantor. If that parent company guarantor 
has a controlled subsidiary, are employees of that controlled 
subsidiary also eligible to fill key personnel roles? 

No. 

2 RFQ Part A, Section 
5 Section 5.1, 
Responsiveness 
and 
Section 5.2(g), 
Pass/Fail 
Review 

The original RFQ criteria and the added criteria in Addendum 
#1 for the Lead Maintenance Manager has created a situation 
that will significantly limit competition and unnecessarily 
prevents many Texas and US based general contractors from 
becoming a qualified firm for this procurement. This limitation 
is caused by two main issues within the RFQ criteria. 

Please see revisions in Addendum #2 
to the RFQ removing the requirement 
for the Lead Maintenance Manager to 
have Design-Build/Public-Private-
Partnership experience. No other 
change will be made. 

The first issue is the addition of the Maintenance Manager's 
qualifications to Section 5.2 Pass/Fail Review in Addendum 
#1. This is the first RFQ in which TxDOT has made meeting 
the requirements of any Key Personnel a “Pass/Fail” 
requirement. The requirements for the Key Personnel are 
currently evaluated and scored by TxDOT in accordance with 
Section 5.3.1 of the RFQ. This allows TxDOT to weigh the 
strength and depth of the individual qualifications for each of 
the Proposer's Key Personnel and assign a score that reflects 
that individual’s strength and depth of qualifications.  The 
weighting of a Proposers Key Personnel is already a 
significant component, representing 30 points, of the 
Proposers overall score. Placing this criteria within the 
Pass/Fail review has the potential to unnecessarily limit or 
disqualify firms based on a single position.   

The second issue is the requirement, per Section 5.1 of the 
RFQ, that the Lead Maintenance Manager be employed by 
either the Equity Member, Lead Engineering Firm or Lead 
Contractor itself or a controlled subsidiary of such firms or a 
parent company of such Equity Member. 
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Reference 
Question/Comment Response 

2 In addition the requirements for the Lead Maintenance 
Manager in Part B, Volume 1, Section H, state that the this 
individual must be a Professional Engineer and this must have 
a minimum three years of experience on maintenance projects 
and two years of managerial experience on any Design-Build 
or Public-Private-Partnership Projects.  The criteria for 
performing comprehensive maintenance (COMA) is relatively 
new and to our knowledge TxDOT does not have any Projects 
to date that have been performing comprehensive 
maintenance for more than three years and only one that has 
performed capital maintenance for more than three years.  
Many Texas and/or United States based general contractors 
that have completed multiple Design-Build or PPP projects do 
not have the Key Personnel that will meet the requirements.  
On all previous TxDOT design-build/CDA procurements the 
Proposer has been allowed to provide the Lead Maintenance 
Manager from a Lead Maintenance subcontractor that is 
working under the Equity Members or Lead Contractor.  The 
performance of these subcontractors under the COMA is 
guaranteed by the Equity Members of the Proposer and thus 
the Proposer should be allowed to use Key Personnel from 
these firms much like using Key Personnel from the Lead 
Engineering firm performing design services. 

Will TxDOT please allow the Lead Maintenance Manager to 
be an employee of the Lead Maintenance firm who is a 
subcontractor to the Proposer and also remove the Lead 
Maintenance Managers qualifications from the Pass/Fail 
criteria Section 5.2 (g)? 
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3 RFQ Part B, Section 
2 Section 2, 
Organization 

Please consider allowing an additional two pages for Volume 
1, sections D and F so we can provide a more easily 
understood document that responds to the specific requests of 
the RFQ. 

No change will be made. 

4 RFQ Part B, Volume 
1 Section H, 
Form G -
Personnel 
Qualifications 

The RFQ currently requires the Lead QC Manager (LQCM) to 
have a Professional Engineer's (PE) License, even though  a 
PE license is not required for them to perform their duties.  
TxDOT’s Design-Build Quality Assurance Program 
Implementation Guide, identifies the qualifications needed by 

The Lead Quality Control Manager will 
oversee quality control of both design 
and construction. A PE license is 
required. 

the LQCM and QC staff as it states in Section 3.4.1, “The QC 
staff does not necessarily need to be qualified in construction 
inspection or certified in specific test methods, thus, these 
employees do not fall under the purview of the IA program; 
however they should be knowledgeable in construction and 
testing methods and procedures.”.  

TxDOT’s DB QAP Implementation Guide also states in 
Section 3.5.2.1 that, “The developer must staff an on-site 
Construction Quality Acceptance Manager (CQAM) who is a 
Licensed Professional Engineer in the State of Texas and is 
responsible for the QA aspect of the CQMP.  …. Unlike the 
QC staff requirements the QA staff is required to be qualified 
in the applicable inspection methods and certified in material 
sampling and testing procedures.” There are many quality 
control professionals that are very knowledgeable in 
construction and testing methods and procedures and have 
the experience to be the LQCM.  However, since this position 
has historically not required a PE License when performing 
QC for construction companies, many of these experienced 
professionals do not have a PE License. 
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4 With the Quality Assurance/Acceptance being done by an 
independent CQAM who is a Licensed PE and has QA staff 
with the applicable certifications, it is unnecessary to require 
the LQCM to be a Licensed PE. This requirement for the 
LQCM to be a licensed PE, will unnecessarily and significantly 
limit competition for this procurement.  On past design-
build/CDA procurements TxDOT has not required this position 
to have a PE License and TxDOT’s own Design-Build Quality 
Assurance Program Implementation Guide recognizes the 
difference in certification and license requirements of the 
Quality Control staff and Quality Acceptance staff.  We believe 
that the experience and knowledge in construction and testing 
methods and procedures outweighs the requirements for 
having a PE License. 

Will TxDOT please consider removing the PE License 
requirements for the LQCM as this requirement is 
unnecessary and will significantly limit competition for this and 
future procurements? 

5 RFQ Part B, Volume 
1 Section H, 
Form G -
Personnel 
Qualifications 

Current Text: 

"Lead Maintenance Manager: ..."Must be a Professional 
Engineer*...Shall be co-located/on-site as needed beginning 
90 days prior to Substantial Completion and throughout the 
term of the COMA....*Professional Engineers must be licensed 
in the State of Texas, or become licensed in the State of 
Texas, prior to execution of the DBA and COMA." 

No change will be made. 
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5 The Lead Maintenance Manager will be involved in the project 
during the proposal, design and construction phases and will 
collaborate with the Lead Contractor and the Lead Designer to 
provide professional maintenance expertise, but will not 
assume responsibility for the work until 90 days prior to 
Substantial Completion. We respectfully suggest that the 
Texas PE requirement for the Lead Maintenance Manager be 
changed to coincide with actual reporting and managerial 
duties. 

We concur that the role will be filled by a Professional 
Engineer employed by a major team member, as stated on 
previous Q&A responses. 

Suggested Revision: 

Lead Maintenance Manager: "Must be a Professional 
Engineer licensed in the State of Texas, or become licensed 
in the State of Texas, 90 days days prior to Substantial 
Completion." 

6 RFQ Part B, Volume 
1 Section H, 
Form G -
Personnel 
Qualifications 

Section H, From G - Personnel Qualifications only requires us 
to provide license applications for those individuals who are 
required to have, but do not have, a Texas P.E. license and 
any commitment statement regarding obtaining qualification 
requirements. On past qualifications, TxDOT has requested 
copies of all certifications and licenses identified on Form G. 
Does TxDOT want us to provide copies of these certifications 
and licenses? 

Yes. This requirement will be added in 
Addendum #3 to the RFQ. 
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7 RFQ Part B, Volume 
2 Section A, 
Financial 
Statements 

TxDOT language: VOLUME 2, Section A Financial Statements 

“All Proposers, Equity Members, Lead Contractor and Guarantors 
must provide financial statements for the three most recent 
completed fiscal years to demonstrate financial capability of the 
Proposer. 

In addition, financial statements must meet the following 
requirements: 

(f) Guarantor – If financial statements of a parent company or 
affiliate company (“Guarantor”) are provided to demonstrate 
financial capability of the Proposer or Equity Members, additional 
information regarding the Guarantor shall be provided as 
specified in this RFQ. Proposers shall note that TxDOT may, in 
its discretion based upon the review of the information provided, 
specify that an acceptable parent company or other affiliate 
company act as a Guarantor by providing a guarantee of the 
Design-Build Contractor’s financial capabilities under the DBA in 
a form acceptable to TxDOT in its discretion, or that an additional 
Equity Member be required as a condition of shortlisting. In 
addition, if the Design-Build Contractor will be a newly formed or 
limited liability entity, all Equity Members will be required to be 
Guarantors." 

(a) If a DB Contractor will be a newly 
formed joint venture, a Guarantor is not 
required unless financial statements of a 
parent company or affiliate company are 
provided to demonstrate financial 
capacity of Proposer or Equity Members 
or TxDOT in its discretion requires a 
Guarantor as a condition of shortlisting. 

(b) Yes. If an Equity Member provides 
the financial statements of a parent or 
affiliate to demonstrate financial 
capacity, the parent or affiliate must be 
a Guarantor.  If the Equity Member 
provides its own financial statement, the 
Equity Member is not required to be a 
Guarantor unless the DB Contractor will 
be a limited liability company. 

(c) No. A Guarantor is a separate entity 
to support the obligations of the Equity 
Member, the JV, and the LLC, as 
applicable. Financial statements and all 
RFQ forms are required for each Equity 

Request for Clarification: 

(a) Is a Guarantor optional or required for an Equity Member of a 
joint venture to be newly formed; 

(b) Can an Equity Member be its own Guarantor if it has a parent 
company; 

(c) If an Equity Member does not have a parent, and will be its 
own Guarantor, is TxDOT expecting redundant financial 
statements and multiple Forms B & C for the same entity, one 
as an Equity Member and one as a Guarantor? 

Member and Guarantor. 
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8 RFQ Part C, Forms 
Form C, 
Certification and 
Legal 
Qualifications 

In regards to Forms B and C; If a proposer, or the lead 
designer, is a yet to be formed JV do we submit a From B and 
C for each entity of the JV only or do we submit a form B and 
C for each entity as well as a Form B and C in the name of the 
JV? 

Please submit a Form B and Form C 
for the Proposer and each entity of the 
yet to be formed joint venture. 

9 RFQ Part C, Forms 
Form C, 
Certification and 
Legal 
Qualifications 

In the opening paragraph of Form C in Addendum 2, you have 
inserted the language “With respect to the firm, the term 
“Affiliates” includes (i) parent companies of the firm, (ii) 
subsidiary companies of the firm, and (iii) joint venture 
members or partners in which the firm has more than a 15% 
financial interest.”  We are unclear on your intention with item 
(iii) because we would not have an interest in other members 
of a joint venture or partners of a partnership.  Please revise 
item (iii) to read “joint ventures or partnerships in which the 
firm has more than a 15% financial interest.” 

The suggested change will be made in 
Addendum #3 to the RFQ. 

10 RFQ Part C, Forms 
Form C, 
Certification and 
Legal 
Qualifications 

In the opening paragraph of Form C in Addendum 2, you have 
inserted the language “With respect to the firm, the term 
“Affiliates” includes … joint venture members or partners in 
which the firm has more than a 15% financial interest.”  This 
seems to require us to certify as to the backgrounds of 

The requested change will not be 
made. Please see the response to 
Q&A #3 Question 9.  

individuals provided by other equity members in the joint 
venture or partnership. It is difficult for us to give such an 
unqualified certification with respect to such individuals given 
that they are employed by someone other than the 
Responding Party or its parent companies or subsidiary 
companies during periods when we are not associated with 
them. Therefore, please clarify that the certification as to 
officers, directors, responsible managing officers, or 
responsible managing employees of the subject joint ventures 
and partnerships is “to the best of our knowledge.” 
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11 RFQ Part C, Forms  Please confirm that forms with footers referencing prior 
addenda can be used provided that the content of the forms 
have not changed. 

No. TxDOT will re-issue the forms with 
the current addendum number. Please 
use Addendum #3 forms. 

12 RFQ Part C, Forms  The forms document in Word format issued with Addendum 2 
incorporates the RFQ redline’s changes in wording to Form C. 
However, the footer on all of the forms still reads Addendum 
#1. Will TxDOT reissue the forms in Word format with the 
current addendum number? 

Yes. TxDOT will re-issue the forms 
with Addendum #3. 
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